Правителството на Куба изненадващо отмени забраната за депозити в щатски долари в банки, съобщава "Франс прес".

Това предполага отмяна на политиката, прилагана от юни 2021 г.

"От този момент нататък финансовите и банковите институции ще приемат парични депозити в щатски долари в банкови сметки", се посочва в резолюция на Централната банка на Куба.

Правителството въведе забраната преди близо две години, като тогава аргументира този ход с трудностите, породени от продължаващото ембарго на САЩ.

Обратът в политиката идва в момент, когато Куба е изправена пред най-тежката си икономическа криза от три десетилетия насам. През последните седмици се задълбочи и нарастващият недостиг на храна, лекарства и гориво.

САЩ налагат нови санкции на Куба

САЩ налагат нови санкции на Куба

Ще забранят на американците да отсядат в имоти, собственост на кубинското правителство, както и да внасят кубински пури и алкохол

Независимо от това обаче, след срива по време на пандемията туристическият сектор се възстановява, което правителството посочи като една от причините за предприетия ход.

От 1962 г. насам островът е обект на широки санкции от страна на САЩ, които пречат на правителството да извършва сделки в долари. След относително облекчаване по време на президентството на Барак Обама, санкциите отново бяха затегнати при следващия американски държавен глава - Доналд Тръмп. По време на последните дни от мандата на администрацията му през януари 2021 г. САЩ отново включиха Куба в списъка си с държави спонсори на тероризма.

САЩ ревизира политиката си спрямо Куба

САЩ ревизира политиката си спрямо Куба

Кубинският външен министър Бруно Родригес нарече съобщението на САЩ "ограничена стъпка в правилната посока"

Това се случи през същия месец, когато правителството на Куба предприе действия за прекратяване на паралелните валути и постепенно премахна конвертируемото песо, обвързано с долара, като остави само обикновеното, по-слабо песо.

Оттогава курсът на валутата спадна от 24 до официалния курс от 120 за долар. На черния пазар курсът е 185.

Наследникът на Тръмп - Джо Байдън, запази ограниченията на предишната администрация по отношение на Куба, а през март държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ не възнамеряват да отменят статута ѝ като "държавен спонсор на тероризма".