Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък, че Европейската централна банка ще определя толкова високи лихвени проценти, колкото е необходимо, за да изпълни своя ангажимент.

"В настоящата среда това означава ... да определяме лихвени проценти на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигнем своевременно връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%", заяви президентът на годишния симпозиум по икономическа политика в Джаксън Хоул.

В същото време Лагард подчерта, че няма "предварително съществуващ наръчник" за обстоятелствата, пред които Общността е изправена днес. Това ще изисква, добави тя, "отворен ума си" и готовност да се коригира анализът в реално време спрямо новите развития.

В петък Лагард заяви, че са възможни още сътресения от страна на предлагането. Коментарът беше част от речта ѝ на годишния симпозиум за икономическа политика в Джаксън Хоул.

Според Лагард след пандемията банката е свидетел на ефектите, от една страна, на ускоряването на климатичните промени, а от друга - на промяна в честотата на кризите в енергийните доставки, тъй като петролът и газът стават "по-малко еластични". Освен това Лагард вижда задълбочаващо се "геополитическо разделение" и раздробяване на "конкуриращи се блокове".

ЕЦБ: Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

ЕЦБ: Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

Въпреки че все още виждаха, че цените нарастват по-бързо, отколкото (ЕЦБ) би искала

"Тези промени - особено тези, свързани с постпандемичната среда и енергетиката - допринесоха за рязкото повишаване на инфлацията през последните две години. Те ограничиха съвкупното предлагане, като същевременно насочиха търсенето към сектори с ограничен капацитет", твърди тя.