Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в петък съобщи, че е постигнато съгласие с президента на САЩ Джо Байдън за диалог относно стимулите за индустрията за чисти технологии. Това стана ясно след срещата им в Белия дом, съобщи "Ройтерс". 

Двамата обявиха напредък в разрешаването на трансатлантическия търговски спор  и подновиха ангажимента си да подкрепят Украйна срещу Русия.

Описвайки срещата си с Байдън като "много добра", фон дер Лайен каза, че те са се съгласили да работят за предоставяне на достъп на критични суровини от ЕС до пазара на САЩ.

Фон дер Лайен каза, че Европейският съюз (ЕС) приветства Закона за намаляване на инфлацията на САЩ, защото той осигурява огромна инвестиция в прехода към зелена енергия.

Лайен и Байдън обсъждат субсидиите на 10 март

Лайен и Байдън обсъждат субсидиите на 10 март

ЕК се опасява, че американският закон срещу инфлацията ще навреди на ЕС

Припомняме обаче, че именно този закон притесни европейските нации, че новите субсидии на САЩ ще навредят на техните икономики.

Става въпрос за закона за намаляване на инфлацията на Байдън, на стойност 430 милиарда долара, който предлага огромни субсидии за произведени в САЩ продукти и е насочен към справяне с климатичната криза и насърчаване на възобновяемата енергия.

По време на посещение през декември на президента на Франция Еманюел Макрон в Белия дом, Байдън каза, че законопроектите, насочени към стимулиране на възобновяемата енергия в САЩ и производството на полупроводници, имат проблеми, които могат да бъдат коригирани.

ЕК представи миналия месец своя индустриален план за Зелена сделка в сряда в отговор на мярката на САЩ, с увеличени нива на държавна помощ, за да помогне на Европа да се конкурира като производствен център за чисти технологични продукти.