Ливан обяви, че няма да плати падеж по дълг, предаде АП. Това става за първи път в историята на близкоизточната страна.

Ливанският премиер Хасан Диаб призна по време на телевизионно обръщение, че страната няма да плати еврооблигации в размер на 1,2 милиарда долара (1,35 милиарда евро), чийто падеж е в понеделник.

Решението на правителството идва след среща между президента, премиера и висшите финансови служители.

Премиерът заяви, че Ливан не е в състояние да изплати падежите на дълга поради продължаващата икономическа криза, която е стопила валутните резерви до критичните нива.

Ново правителство бори кризата в Ливан

Ново правителство бори кризата в Ливан

Но демонстрантите не искат и премиера Хасан Диаб

"Валутните резерви паднаха до "тревожно и опасно ниво"", каза Хасан Диаб.

През януари той оглави правителство от технократите, което трябваше да се справи с кризата на фона на безпрецедентните протести.

Премиерът добави, че корупцията е "разяла държавата" и сега правителството ще се стреми да преструктурира дълга на страната чрез преговори с кредиторите.

Хасан Диаб обеща реформи на банковия и енергийния сектор и намаляване на публичните разходи.

Той предупреди, че 40% от жителите скоро ще бъдат под прага на бедността, а също така обеща да защити влоговете в банките.

Ливан беше потопен в политическа криза през миналия октомври, след като икономиката му прекара няколко години в изобилие в резултат на конфликта в съседна Сирия.

Стойността на ливанската лира, която е привързана към долара, се обезцени и банките въведоха строги ограничения за теглене и трансфер на долари.

В близкоизточната страна избухнаха безредици. Те бяха породени от слабия икономически растеж, високата безработица и месеците антиправителствени протести.

В края на 2019 г. дългът на страната в размер на 87 милиарда долара е приблизително 155% от брутния вътрешен продукт (БВП). Ливан никога досега не е просрочвал плащания по дълга си.

Правителството на Ливан получи вот на доверие на фона на нови протести

Правителството на Ливан получи вот на доверие на фона на нови протести

Стотици са били ранени при поредна демонстрация

Местните банки, които са основният кредитор в Ливан, са против решението на кабинета да обяви фалит. Банкерите посочват, че това ще навреди на банковия сектор и ще навреди на неговите връзки с чуждестранни кредитори.

Въпреки това много законодатели и икономисти подчертават необходимостта от защита на валутните резерви на страната. Протестиращите също се обявиха срещу изплащането на дълга.