Малко вероятно е планираната цел за приходи на Русия за 2024 г. да бъде изпълнена, както е посочено в бюджетния план. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че вероятно правителството ще трябва да обмисли други политически мерки, за да финансира планираните си разходи.

"Руското правителство има амбициозни планове да увеличи разходите с 26% през 2024 г. Това се основава на оптимистичните очаквания за нарастване на приходите с 22%, като приходите от петрол и газ се очаква да се увеличат с почти 25%. Вероятно правителството ще трябва да намали вноските си във Фонда за национално благосъстояние и да увеличи вътрешните данъци и дълга, за да финансира планираните разходи", смята британското разузнаване.

Путин подписа бюджета на Русия за 2024 г.

Путин подписа бюджета на Русия за 2024 г.

Разходите за отбрана се увеличават рекордно

В доклада се посочва, че тези политики почти сигурно ще имат неблагоприятни ефекти върху икономиката в средносрочен до дългосрочен план чрез поддържане на инфлационен натиск или ограничаване на бъдещия икономически растеж.

Въпреки че Фондът за национално благосъстояние привидно е предназначен за дългосрочното икономическо благоденствие на руския народ, той все повече се използва за финансиране на инвазията в Украйна, като стойността на активите му е спаднала с 10% през 2023 г., отчитат от британското МО.

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

С бюджета за 2024 г. Русия се готви за вечна военна конфронтация със Запада

Заложени са рекордни разходи за отбрана