Долната камара на руския парламент - Държавната дума, одобри бюджета на Русия, съобщава "Асошиейтед прес".

В него е заложено увеличение на разходите с около 25% през 2024 г. и отделяне на рекордна сума за отбрана.

Бюджетът за 2024-2026 г. е разработен специално за финансиране на руската армия и за смекчаване на въздействието на "17 500 санкции" върху Русия, заяве председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Съгласно разходния план - най-големият досега в страната, се предвижда през следващата година разходите за отбрана да изпреварят социалните разходи за първи път в съвременната руска история. Този ход идва в момент, когато Кремъл се опитва да засили подкрепата си за президента Владимир Путин преди президентските избори през март.

Русия е удвоила планираните си военни разходи

Русия е удвоила планираните си военни разходи

Това е една трета от всички публични разходи на страната

Според анализатори рекордно ниската безработица, по-високите заплати и целенасочените социални разходи трябва да помогнат на Кремъл да преодолее вътрешното въздействие от обръщането на икономиката към войната, но може да представлява проблем в дългосрочен план.

Бюджетът "е за разрешаване на войната в Украйна и за привеждане в готовност за вечна военна конфронтация със Запада", заяви Ричард Конъли, експерт по руската армия и икономика в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

"Това е равносилно на цялостна ремилитаризация на руското общество", посочи той.

Руската комунистическа партия гласува против бюджета, като разкритикува "ниските пенсии" и недостатъчната финансова подкрепа за възрастните хора.

Предстои бюджетът да бъде разгледан в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент - за одобрение, а след това ще бъде подписан от Путин.

Руският държавен бюджет светна на червено

Руският държавен бюджет светна на червено

Завършва с дефицит през първата половина на годината

"В тези трудни условия ние успяхме да приемем бюджет, който не само ще осигури необходимите средства за отбраната на нашата страна, но и ще предостави всички необходими средства за гарантиране на социалните задължения на държавата", заяви първият заместник-председател на Държавната дума Александър Жуков.

Министерството на финансите на Русия съобщи, че очаква през 2024 г. разходите да достигнат 36,66 трилиона рубли (около 411 милиарда долара), с прогнозиран бюджетен дефицит от 0,8% от брутния вътрешен продукт на Русия.

Част от руския бюджет е засекретен, тъй като Кремъл се опитва да прикрие военните си планове и да заобиколи контрола върху военните си действия в Украйна.

Независимите журналисти Фарида Рустамова и Максим Товкайло обаче посочиха в "Телеграм", че през следващата година около 39% от всички държавни разходи ще отидат за отбрана и правоприлагане.

Перфектната буря за бюджета на Кремъл: Приходите от газ и нефт намаляват, а разходите растат

Перфектната буря за бюджета на Кремъл: Приходите от газ и нефт намаляват, а разходите растат

Тежки месеци очакват руската икономика