През първата половина на годината руският държавен бюджет излезе на червено. Дефицитът възлиза на 2,6 трлн. рубли (26 млрд. евро) по данни на Министерството на финансите. За сравнение през първите шест месеца на 2022 г. все още се наблюдава излишък в размер на 1,48 трилиона рубли. А намалението на приходите за първите шест месеца на тази година е с 12%.

Огромните разходи за войната срещу Украйна обаче са в тежест на държавната хазна, в същото време западните санкции свиват приходите от износа на петрол и газ.

Приходите от петрол и газ, които са толкова важни за Кремъл, спадат с 47% до 3 382 млрд. рубли през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на финансите обвинява за това по-ниските цени на суровия петрол и намаляването на износа на природен газ.

Динамиката на изпълнението на разходите по федералния бюджет постепенно се нормализира след ускореното финансиране на някои договорени разходи през януари-февруари. Според предварителните оценки разходите на федералния бюджет през първите 6 месеца на 2023 г. възлизат на 14,976 млрд. рубли, което е с 19% повече на годишна база (+8,0% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г.) спрямо същия период на миналата година, пише в предварителния си анализ Министерство на финансите.

Министърът на финансите Антон Силуанов многократно е заявявал, че бюджетният дефицит на Русия няма да надхвърли два процента от брутния вътрешен продукт през тази година. Много анализатори не са съгласни с това и очакват по-голям дефицит. Международният валутен фонд (МВФ) също прогнозира значително по-висок бюджетен дефицит.

Миналата година Русия като цяло отбеляза бюджетен дефицит в размер на 3,29 трилиона рубли. Досега през тази година Русия е похарчила 506 млрд. рубли от своя Фонд за национален просперитет, за да запуши дупката в хазната.

Международните (валутни) резерви на Русия през юни 2023 г. са намалели с 1,757 млрд. долара, или с 0,3%, до 582,418 млрд. долара от 584,175 млрд. долара, според уебсайта на Централната банка.

За периода януари-юни 2023 г. резервите нарастват с 429 млн. долара, или 0,1%, от 581,989 млрд. долара на 1 януари.

Вследствие на санкциите, наложени ѝ през 2022 г. от западните държави, Банката на Русия е ограничена да управлява значителна част от валутните си резерви. Частта от резервите, състояща се от злато и активи в китайски юани, не е обект на ограниченията. Основните фактори за движението на резервите са промените в стойността на резервните активи в резултат на преоценката спрямо щатския долар и операциите по бюджетни правила.