Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да засили сътрудничеството си по въпроси като технологията и отбраната, като същевременно се пази от разпалване на напрежението между САЩ и Китай. Това заяви тя в интервю за FT.

"Съсредоточеността на САЩ върху Европа намалява - такъв ще бъде случаят при всеки президент. Ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност.", каза тя.

Меркел посочи не само позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка преди всичко", но и ориентация на бившия президент Барак Обама към Азия като признаци, че Вашингтон вече не разглежда Европа като "в центъра на световните събития".

"Виждам Европейския съюз като нашето животозастраховане. Германия е твърде малка, за да упражнява геополитическо влияние самостоятелно и затова трябва да използваме всички предимства на единния пазар ", каза тя.

Меркел заяви, че европейските фирми трябва да могат да произвеждат микрочипове и батерии, а не да разчитат на външни доставчици.

САЩ приветстват споразумението с Китай, обявяват втората му фаза

САЩ приветстват споразумението с Китай, обявяват втората му фаза

Подписана бе първата част на документа

Тя каза също, че Европа трябва да е готова да се намеси в конфликти в райони извън границите на НАТО, включително в Африка.

Меркел защити тесните връзки на правителството си с Китай и решението си да не изключва Huawei от 5G мрежи.

Тя призова да не се счита Китай като заплаха, просто защото е икономически успешен.

"Както беше и в Германия, възходът на Китай до голяма степен се основава на упорит труд, креативност и технически умения.", убеден е канцлерът