Между 2004 и 2014 г. десетки милиони бразилци излязоха от бедността и страната често беше давана за пример за света. Високите цени на суровините в страната и новоразработените петролни находища спомогнаха за финансирането на програмите за социално подпомагане, които подпомогнаха най-бедните слоеве от бразилското население.

Ала тази тенденция се обърна през последните две години заради най-дълбоката рецесия в историята на Бразилия и орязването на програмите за субсидиране, като нивата на неравенствата в страната се върнаха до колониалните времена.

"Много хора, които излязоха от бедността, и дори такива, които се бяха издигнали до средната класа, се върнаха обратно", изтъква Моника де Боле, старши сътрудник в базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън".

Според данните на Световната банка около 28,6 млн. бразилци са излезли от бедността между 2004 и 2014 г. Ала банката изчислява, че от началото на 2016 г. до края на тази година 2,5 млн. до 3,6 млн. души ще паднат под прага на бедността от 140 бразилски реала на месец, което е около 44 долара.

Икономистите подчертават, че високата безработица и съкращенията на основни програми за социално подпомагане могат да задълбочат проблемите. През юли, последният месец, за който има данни, безработицата е била близо 13 на сто, което е огромно нарастване от 4 процента в края на 2004 г.

Когато Летисия Миранда е имала работа като продавачка на вестници по улиците, тя е печелила около 160 долара на месец, достатъчно да плаща за малък апартамент, в който тя е живеела с 8-годишния си син в беден квартал на Рио де Жанейро, се разказва в репортаж на "Асошиейтед прес".

Когато тя е загубила работата си преди около 6 месеца на фона на най-тежката икономическа криза в Бразилия от десетилетия, Миранда не е имала избор освен да се премести в изоставена сграда, където няколкостотин души вече са живеели. Всички материални придобивки - легло, хладилник, печка и някои дрехи - са били струпани в малка стая, която както всички останали в сградата имат неостъклени прозорци. А мизерията, разбира се, е неописуема.