13 европейски министри на околната среда и десетки лидери на бизнеса призоваха Европейския съюз да приеме „амбициозни" цели в областта на климата и енергетиката до 2030 година, за да се създаде икономика в Европа, която да има по-малко въглеродни емисии, предаде Ройтерс.

Документ от 40 страници беше представен на конференция в Брюксел. В него те отбелязват, че Европейският съюз трябва да реформира структурата на Европейската система за търговия с емисии (ETS) и да предложи стриктни мерки за намаляване на емисиите на среща за околната среда следващата есен.

Противопоставяйки се на длъжностите лица, които обвиняват и смятат, че енергийните субсидии за зелена енергия са причината за по-високите сметки за ток, министри на околната среда от 13 страни от ЕС и бизнес представители на големи компании като Coca Cola и Shell призовават за действия.

Изключение прави зависимата от въглищата Полша, която се бори срещу предложенията на ЕС за преминаване към нисковъглеродна икономика, въпреки че преди две седмици Варшава обяви, че ще приеме поканата на другите страни за намаляване на емисиите, когато домакинства преговорите за климата на ООН следващият месец.

ЕС изпълни целта да намали парниковите нива с 20% от 1990 година до 2020 година в резултат на пониженото търсене на енергия заради рецесията и преминаването към зелена енергия.

Сега се дебатира целта до 2030 година, като се очаква да бъде обявена до края на 2013 година. Източници от ЕС обявиха, че ЕК очаква 40% намаляване на емисиите в сравнение с нивата от 1990 година.

Миналата седмица Великобритания обяви, че ЕС трябва да намали емисиите с 50% до 2030 година, за да се избегне най-лошият ефект, водещ до климатична промяна.

Решението на ЕС за целта до 2030 година ще формира основата за потенциално редуциране на емисиите като част от преговорите на ООН за климатичните промени.

ЕК също обсъжда начини за реформиране на структурата на ETS - основен инструмент в борбата срещу климатичните промени. Очаква се промените да бъдат съобщени до края на 2013 година.