Концернът "Белнефтехим" временно ограничи износа на беларуски нефтопродукти заради ситуацията с качеството на руските смеси Urals, съобщи заместник председателя на компанията Владимир Сизов, цитиран от РИА Новости.

Вземайки предвид сеитбената кампания, съществуващите рискове от преработка на суровини с влошено качество, решихме временно да ограничим доставките на петролни продукти за износ на дестинации, каза Сизов на заседание на оперативния щаб за наблюдение на ситуацията с доставките на петрол.

Според него, "беларуската страна поиска официална среща с представители на ПАО" Транснефт".

Съветникът на президента на "Транснефт", Игор Демин, от своя страна заяви че ситуацията с качеството на петрола в тръбопровода "Дружба" трябва да се върне към нормалното до понеделник-вторник.

В петък "Белнефтехим" съобщи за влошаване на качеството на руските суровини, които влизат транзитно към участъка на магистралния нефтопровод ОАО "Гометранснафт Дружба". Според представители на концерна, петролът съдържа "органохлорни съединения, които надвишават пределно допустимите стойности със стандартни десет пъти."

В същото време Игор Демин, съветник на президента на Транснефт, заяви пред агенцията, че петролът се изпомпва през тръбопровода "Дружба" за износ за Беларус и други страни, въпреки проблемите с качеството на петрола.