Молдова не разполага със средства да заплати за природния газ, доставен от "Газпром" през август и ще трябва да се надява на отсрочка, каза ръководителят на държавната газова компания "Молдовагаз", цитиран от Ройтерс.

Молдова и "Газпром" сключиха петгодишен договор, който влезе в сила на 1 ноември миналата година и изисква предплащане до 20-то число на всеки месец.

"Веднага мога да Ви кажа, че не сме в състояние да платим", каза председателят на "Молдовагаз" Йон Чебан пред молдовския новинарски сайт NewsMaker. "Ще покрием юли, но не можем да направим авансовото плащане за август. Това е ясно."

Чебан каза, че страната му, която през изминалата година имаше многократни затруднеия при покриването на сметките си за газ, се надява да постигне ново споразумение през четвъртото тримесечие, според което ще плаща по-малко.

"Единственото нещо, което може да ни помогне в момента, е отлагането на плащането на тази сума за четвъртото тримесечие", обяснява той.

Вицепремиерът Андрей Спину каза миналата седмица, че "Молдовагаз" е поискала отложено плащане за август, но все още не е получила отговор от "Газпром".

Руският газов монополист предупреди "Молдовагаз" два пъти през последната година, че може да спре доставките заради забавяне на плащанията.

ЕБВР отпуска на Молдова 300 милиона евро

ЕБВР отпуска на Молдова 300 милиона евро

За повишаване на енергийната сигурност чрез придобиване на стратегически газови резерви