Агенция Moody's понижи рейтинга на италианските държавни облигации до ниво А2 като прогнозата е негативна, съобщи агенция „Ройтерс".

Агенцията мотивира решението си с увеличения риск за дългосрочните инвестиции в еврозоната, причина за който е нарастващата неувереност в кредитоспособността на страните от ЕС.

Макар, че в момента Италия не изпитва остра нужда от заеми, а нивото на кредитите в частния сектор е доста ниско, в изявление на Moody's се казва, че сега пазарът е неблагоприятен за еврото.

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че решението на агенцията е било предвидимо. По думите му, италианското правителство полага максимално усилия, за да „постигне поставените цели".

Припомняме, на 20 септември друга рейтингова агенция - Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Италия от А+ на А и краткосрочния от А-1+ на А-1.
Прогнозата на Standard & Poor's за развитието на ситуацията в италианската икономика е негативна.

Понижаването на оценките е обяснено с „отслабващите перспективи за икономически растеж" и недоверието във възможностите на Италия да намали държавните си разходи и да въведе финансова дисциплина.