Спадът в туризма за Гърция и други страни от Южна Европа може да продължи след 2020 г., но кредитният им рейтинг е устойчив, разкри в. "Катимерини". 

Вестникът се позова на  агенцията за кредитен рейтинг Moody"s.

Туристическият сезон в Гърция се оказа катастрофален

Туристическият сезон в Гърция се оказа катастрофален

"2020 вече приключи"...

"Продължителните опасения на туристите за здравето и безопасността, правилата за карантина и икономическият спад, предизвикан от кризата, означават, че сегашният спад все повече ще продължи след това лято", каза старшият вицепрезидент на Moody"s Сара Карлсън.

Работните места, икономическият растеж и публичният дълг са най-уязвими в Португалия, Гърция, Малта, Испания, Кипър, Хърватия и Италия, но повечето са се възстановили след дълговата криза в еврото.

"Много от страните, които са уязвими от спада на туризма, имат източници на икономическа, институционална и фискална устойчивост, които позволяват стабилност на рейтингите въпреки икономическото и фискално въздействие на пандемията", каза Петър Брайман, анализатор на Moody"s.

Съществува и значително резервно копие чрез политиките на Европейската централна банка и новия фонд за спешно възстановяване. Но има още много да се направи за справяне с лошите заеми, отбелязва Moody"s.