Рейтинговата агенция Moody's смъкна сериозно рейтинга на Гърция и така кредитоспособността й е с оценена цели 3 нива по-ниско.

В отговор на това правителството в Атина изрази силното си възмущение, съобщава europe.bg.

Освен това агенцията запази перспективите „негативни", с което става още по-трудно за Гърция да се освободи от задлъжняването си.

Като причина агенцията посочи опасенията, че въпреки европейския спасителен пакет, Гърция трябва да се справи с дълговете си. Отбелязани са и значителните трудности на страната да си набави постъпления.

Освен това след изтичането на пакета помощи от ЕС и МВФ през 2013 г. в размер на 110 млрд. евро, Атина я чакат още по-строги условия.

Гръцкото финансово министерство обясни, че смъкването на рейтинга е напълно неоснователно и в него не личи обективна и уравновесена оценка на обстоятелствата, тъй като са игнорирани вече постигнати успехи при консолидирането на бюджета, както и други задвижени реформи и мерките за спестяване.

Неоправданата стъпка предоставя още един аргумент за по-строгото регулиране на рейтинговите агенции", настояха от Атина. Сред критиките са и че „агенциите не можаха да предскажат икономическата криза от 2008 г., а сега се конкурират една с друга в това коя първа ще идентифицира рисковете, които биха могли да доведат до нова криза."

В ЕС продължава да има опасения от фалит и неплатежоспособност на Гърция. Валутният еврокомисар Оли Рен изиска по-евтини кредити за Атина и двойно по-дълги срокове, за да се даде по-голям шанс на страната, иначе последиците от кризата с дълговете ще са тежки за засегнатите държави, както и за цяла Европа.