Финансовата и икономическата ситуация в света никога не е била толкова несигурна от финансово-енергийната криза през осемдесетте години на миналия век насам, колкото е в момента. Такова впечатление оставят анализите в ревизираната прогноза за световната икономика, която Международният валутен фонд (МВФ) публикува във вторник - 25 януари 2022-а.

В нея се посочва, че международната финансова институция ревизира надолу прогнозата си за глобалния растеж, който през 2022-а се очаква да бъде 4,4% при 5,9% за 2021-а, а за 2023-а нивото е още по-ниско - 3,8 процента.

Направена е изричната уговорка, че тези прогнози могат и да се влошат, ако разпространението на щама Омикрон продължи по-дълго време и/или ако се се появят други щамове на COVID със същата или по-висока заразност и интензитет на разпространение.

Както посочват експертите на МВФ, при сегашното неудовлетворително ниво на ваксинация в световен мащаб от около 40% от населението, подобно развитие може да влоши и без това разстроените линии на доставки, което ще затрудни възстановяването на бизнеса и ще увеличи и без това обезпокоителното ниво на инфлацията.

МВФ призовава Г-20 да дотира бедните държави с 20 млрд. долара за борба с COVID

МВФ призовава Г-20 да дотира бедните държави с 20 млрд. долара за борба с COVID

Като втори и трети проблем се посочват справянето с дълговата криза и постигането на нулеви нетни въглеродни емисии

Нивото на инфлацията и бързото нарастване на задлъжнялостта в световен мащаб са другите два негативни фактора, които могат да подтиснат и без това свитото равнище на глобалния растеж. В доклада на МВФ се обръща внимание на факта, че именно заради невижданата от доста време скорост с която се повишава инфлацията във водещите икономики централните банки на някои от тях, като САЩ например, вече са декларирали оттегляне на количествените облекчения и са заявили, че планират увеличаване на лихвите. Впрочем Банк ъф Ингланд вече предприе подобна стъпка.

Едно такова затягане на паричната политика от централните банки на най-големите икономики може да нанесе сериозен удар върху прекомерно задлъжнелите икономики, като намали капиталовите потоци към тях и увеличи разходите им за обслужване на дълговете им до непосилни размери.

Вярно е че в доклада на МВФ се прогнозира, че до края на 2022-а инфлацията ще бъде овладяна, но се прави уговорката, че тази тенденция ще бъде застрашена при продължаващо развитие на пандемията, при настъпване на природни бедствия, породени от климатични промени или при срив на доставките, които да доведат до продоволствени или до нови енергийни кризи.

ООН предвижда забавяне растежа на световната икономика през следващите години

ООН предвижда забавяне растежа на световната икономика през следващите години

Засилва се неравенството между държавите

Затова в доклада настоятелно се препоръчва държавите да пристъпят към сериозни структурни реформи, които да доведат до бюджетна консолидация (това означава свиване на дефицитите) и до намаляване на дълга си.