Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще разгледа искането на Украйна за 1,3 милиарда долара допълнително спешно финансиране в петък, тъй като войната на Русия срещу страната продължава, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Служителите на МВФ са подготвили необходимите документи и вярват, че Украйна е получила достатъчни финансови гаранции от своите глобални партньори, за да изпълни изискванията на МВФ за устойчивост на дълга и да получи допълнителни спешни фондове, казаха източниците на Ройтерс.

Ако бъдат одобрени, средствата ще дойдат от нова програма за спешно кредитиране за справяне с недостига на храна, одобрена от борда на МВФ миналата седмица. Говорител на Фонда отказа коментар.

Украйна очаква $2,8 млрд. от МВФ до края на годината

Украйна очаква $2,8 млрд. от МВФ до края на годината

Има споразумение за стартиране на нова специална програма

Предвижда се служителите на МВФ да се срещнат с украинските власти във Виена през седмицата на 17 октомври за обсъждане на бюджетните планове и монетарната политика на Украйна, каза един от източниците. Дискусиите ще последват срещите на по-високо ниво, които ще се състоят по време на годишните срещи на Световната банка и МВФ следващата седмица.

Служители на МВФ похвалиха украинското правителство и неговата централна банка за управлението им на икономическите сътресения, причинени от руската инвазия в страната през февруари.

Финансовите министри на ЕС одобриха заем от 5 млрд. евро за Украйна

Финансовите министри на ЕС одобриха заем от 5 млрд. евро за Украйна

Заемът ще бъде обезпечен с гаранции на страните-членки на ЕС

МВФ вече предостави 1,4 милиарда долара спешна помощ на Украйна през март, малко след началото на войната.

Украинските власти настояват за допълнителни средства, които не са спешни, в рамките на пълноценна кредитна програма на МВФ, но такава програма може да бъде одобрена по-късно.

Световната банка отдели 13 млрд. долара финансова помощ за Украйна

Световната банка отдели 13 млрд. долара финансова помощ за Украйна

По-голямата част вече е изплатена