Европейските банки се нуждаят от 100-200 милиарда евро за рекапитализация. Това заяви шефът на МВФ за Европа - Анотнио Боргес.

Той е категоричен, че дълговата европейска криза се е придвижила към нова, по-голяма по мащаб фаза и е необходимо Европа да предприеме решителни действия, информира money.bg.

МВФ ще вземе решително участие във втория спасителен план за Гърция, ако гръцкият дълг може да стане по-устойчив, посочи Боргес. В тази връзка, според него, трябва да се направи ревизия на досегашната договорена програма за участие на частния сектор в този втори спасителен план.

Боргес е категоричен, че колкото и голяма обезценка да бъде направена на гръцкия дълг от страна на частния сектор, това няма да разреши гръцките проблеми и Атина все още ще се нуждае от външно финансиране.

По думите му предишната оценка за размера на втория спасителен план за Гърция вече е "остарял".

Той каза още, че не трябва да има прибързване при воденето на преговорите на "Тройката" (ЕК, ЕЦБ и МВФ) с Гърция, тъй като Атина няма по-големи плащания по обслужване на своя външен дълг чак до декември месец и на практика не е заплашена в скоро време от обявяване на фалит.

Боргес изключи възможността за участието на ЕЦБ в евентуален "ливъридж" механизъм за увеличение на размера на Европейския спасителен фонд (EFSF). Според него не е необходим някакъв гигантски размер на фонда, тъй като МВФ може да инвестира отделно от него във вторичния европейски дългов пазар. По този начин, отбеляза Боргес, МВФ ще помогне за ограничаване разпространението на опасенията на финансовите пазари към Италия и Испания.

По думите му една от опциите за EFSF фонда е да поощрява инвеститорите чрез защитни гаранции на техните финансови активи.