Европейските правителства трябва да се противопоставят на призивите за по-голяма финансова подкрепа от страна на протестиращите седмици наред фермери, или може да съжаляват за това. За това предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от АФП.

"Виждате, че фермерите протестират. На човешко ниво разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата, която върша", каза Георгиева по време на брифинг в офисите на Международния валутен фонд във Вашингтон. Но ако това настроение продължи и тласне правителствата в ъгъла, в който се оказват неспособни да направят това, което е необходимо за силата на икономиките, тогава може да има съжаление", добави тя.

Френските фермери вдигат блокадите, но протестите в други страни продължават

Френските фермери вдигат блокадите, но протестите в други страни продължават

Правителствата в Европа все още търсят решение на проблемите им

Припомняме, че фермери от Германия, Франция, Италия, Белгия и Гърция организираха седмици на по-скоро мирни протести, целящи да спечелят отстъпки от европейските лидери преди предстоящите избори.

Хиляди фермери от цяла Европа протестираха в Брюксел и в четвъртък по време на среща между френския президент Еманюел Макрон и шефа на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за бъдещето на европейското земеделие.

След срещата на върха Макрон каза пред репортери, че Франция е успяла да убеди ЕС да наложи по-строги правила за вноса на зърнени култури и птиче месо, включително от Украйна.

Георгиева се обърна към протестите по време на брифинг с репортери, който засегна нивата на държавния дълг, паричната политика на САЩ и преговорите на Фонда с Аржентина, Египет и Пакистан.

"Разговарях с редица политици, особено от страна на министъра на финансите, и те признават важността на фискалната консолидация, каза тя. Но те също осъзнават колко трудно е да се оттеглиш от подкрепата. Лесно е да го дадеш, трудно е да го вземеш обратно", добави тя.

Фермери блокираха границата между Белгия и Нидерландия

Фермери блокираха границата между Белгия и Нидерландия

Недоволството продължава

Тя призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани от пандемията Covid-19, като затворят данъчните вратички и оценят качеството на съществуващите публични разходи.