Финансовото министерство на Русия е разработило поправки във федералния бюджет за 2009 година, които отразяват рязкото намаляване на приходите в руската хазна.

По думите на говорителя на финансовото министерство, документът е предаден на правителството вчера късно вечерта.

Подробна информация за измененията ще бъде представено по-късно, тъй като правителството е длъжно да разгледа и обсъди промените в Закона да федералния бюджет и плановия период до 2010 -2011 година в четвъртък.

По-рано министър председателя на Русия Владимир Путин предупреди, че до края на март правителството ще внесе в парламента проект по уточняване на бюджета. Тогава той помоли депутатите да не усложняват процедурата в наредбите за бюджетния дефицит.

В момента съществуват строги ограничения за използването на доходите от газ и петрол и за размера на бюджетния дефицит.
Според коментара на Путин промените ще засегнат именно възможностите за използване на резерва за покриване на бюджетния дефицит, който, по думите му, тази година ще бъде от изключително важно значение.

Министър-председателят подчерта, че правителството ще разходва от резервите, за да може, независимо от намаляването на бюджетните приходи, да бъдат изпълнени всички социални отговорности и ангажименти. Освен това предстои и провеждането на антикризисни мерки.

Русия ще предвиди нови 43 млрд. долара в бюджета си за тази година, като средства за борба с икономическата и финансовата криза, заяви Владимир Пурин.
С новата сума общият антикризисен план на правителството достига 150 млрд. долара.

Финансовият министър Алексей Кудрин посочи, цитиран от БиБиСи, че през 2009 година може да се очаква приходите във федералния бюджет да паднат с 30%, което ще наложи неговото преразглеждане.

По думите резервните фондове са създадени именно за такива случаи и за да може да се гарантира сигурността и социалния ангажимент на държавата.

Припомняме, от началото на годината прогнозите за Русия са, че през 2009 г. инфлацията ще достигне и до 14%. В края на 2008 година прогнозите бяха да 10 - 11%.