Украйна гледа на запазването на транзита на газ от Русия като форма на "защита срещу мащабна война", обяви шефът на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от руски медии.

"Нафтогаз" и германската газова компания RWE са постигнали споразумение за съвместното разработване на водородни проекти.

"Нафтогаз" не е във възторг от договора с "Газпром"

"Нафтогаз" не е във възторг от договора с "Газпром"

Газовият транзит за Европа бил компромисен

Ръководителите на двете компании са подписали меморандум, като следващия месец ще започнат съвместна работа.

Те са се споразумели да анализират възможностите за взаимоизгодно сътрудничество и за създаване на верига за добиване на "зелен" водород.

Витренко е на мнение, че Украйна има голям потенциал да развие водородна икономика в сътрудничество с Германия и смята, че неговата компания е готова да се посвети на постигането на тази цел.

Междувременно Украйна обвини Русия, че създава изкуствен дефицит на природен газ за Европа, за да я принуди да разреши пускането на газопровода "Северен поток 2".

По думите Юрий Витренко в момента "Газпром" доставя много по-малко газ за Европа и така предизвиква рекорден ръст на цените. Той цитира и конкретни числа - ако през 2020 г. руският доставчик е транспортирал 65 млрд. кубически метра транзит през Украйна, то за тази година количеството газ е 40 милиарда. Витренко твърди, че Москва прави това нарочно, за да събуди притеснения в европейските страни дали ще имат достатъчно газ през зимата.

В същото време преди дни руският президент Владимир Путин обяви, че тръбопроводът през Балтийско море - "Северен поток 2" е почти завършен и остава да бъдат положени 15 км от тръбите. Когато той бъде готов, капацитетът на директни доставки на синьо гориво от Русия за Германия ще се удвои, уверяват от руска страна.