Размяната на услуги и бартерът на стоки процъфтяват в Гърция, където безработица расте, а заплатите спадат. Страната трябваше да предприеме сурови мерки на икономии, за да оздрави обществените финанси, припомня money.bg.

Специалист по информатика Василис Ревелас, който е способен да поправи всякакъв компютър, притежава ценен талант, който вече използва, за да получава други услуги без да харчи пари.
Като стотици други в Гърция, той изпозлва сайт за размяна на услуги, където уменията на всеки са достъпни безплатно.

"Посветих 10 часа да поправям компютри на частни лица", обяснява специалистът по информатика пред АФП. "В замяна на това един електротехник дойде да възстанови телефонната ми линия, бях подстриган, друг ми помогна да се преместя и дори взех уроци по испански".

Около хиляда жители на Атина са регистрирани в сайта, а 200 от тях са много активни членове, които редовно си разменят услуги.

"Отидох при млада жена, която не познавах, чиято къща беше в краен безпорядък, за да й помогна да подреди шкафовете си и да организира пространството", разказва 33-годишната Кристина Пападопулу, която работи във фирма за организиране на мероприятия. За тази помощ тя е получила три часа в своя кредит в сайта.

При този модел, роден от движението срещу потреблението, вече не пазарът е този, който определя цената на труда, отбелязва тя: "Ние смятаме, че всички сме равни, че един час от времето на един лекар струва колкото един час работа на чистачка".

"Това е начин да се снабдите с това, от което имате нужда, когато икономическата система ви изоставя", добавя специалистът по информатика Василис. "Това допринася също да се повдигнат важни въпроси за начина, по който функционира капиталистическият модел".

Размяната е много активна не само в интернет, но също и на улиците в градските центрове. На открит пазар в Халандри, богато предградие в северната част на Атина, разхождащите се пробват обувки, избират играчки и си тръгват с купчини книги втора ръка или с дрехи, донесени от хора от квартала, без да похарчат и стотинка.
"Такъв вид пазар има навсякъде, където има бедни хора, в повечето големи градове. Системата съществуваше и преди, но с кризата това стана по-необходимо", уверява Костас Кусис - един от организаторите на пазара.

"Тук се разменя също и храна. Някой, който има много ориз, може да го размени срещу месо или плодове", казва музикантът.

39-годишният албански имигрант Костанди Лека е дошъл на пазара в Халандри с четиригодишния си син. Миналата година заплатата му на стъклар се е стопила от 1000 на 650 евро на месец. Две трети отиват за наем на жилище. В купчините той намира игра домино за своя син и гривна за жена си. "Нямам пари", обясни той.

Въпреки финансовите трудности, които изпитва Гърция, привържениците на размяната не изпадат в черногледство по отношение на евентуално излизане от еврозоната.

"Не мисля, че ние ще изоставим еврото. Те се опитват да ни изплашат, за да ни подчинят", казва 31-годишната Деспина Цевелеки, чиято картонена кутия за кукли Барби бързо намира нов собственик.

"Не би било лесно връщане към драхмата", казва от своя страна младата жена. Тя живее с баща си, чиято пенсия е намаляла с една трета. "Това би имало сериозни последици за европейската икономика, може би дори и другаде".