Двайсетте най-големи банки в еврозоната са прехвърлили над една четвърт от своите печалби през 2015 г. в данъчни убежища (офшорки), като Люксембург и Ирландия са основни дестинации. Това се посочва в доклад на "Оксфам", цитиран от "Франс прес".

Констатациите идват, след като данъчните афери на големи мултинационални компании са разследвани във връзка със скандалите "Документите от Панама" и "Люксембург лийкс" ("ЛюксЛийкс"), които разкриха методите, използвани от големи компании за избягване на плащането на данъци.

"Новите правила за прозрачност на ЕС ни дават поглед към данъчните афери на най-големите европейски банки и това не е приятна гледка", коментира Манън Обри, която е данъчен специалист в "Оксфам".

"Правителствата трябва да променят правилата, за да предотвратят банки и други големи компании да използват данъчни убежища за избягване на данъци или да помагат на техните клиенти да укриват данъци", допълва тя.

В доклада се изтъква, че в данъчните убежища са прехвърлени 26 процента от печалбите, направени от 20 най-големите банки в Европа, възлизайки на около 25 млрд. евро.

Например, британската банка Barclays, петата най-голяма банка в Европа през 2015 г., е прехвърлила 557 млн. евро в Люксембург и е платила само 1 млн. евро данъци, ефективна данъчна ставка от 0,2 процента.

Докладът също така разкрива, че европейски банки са изпратили 628 млн. евро печалба в данъчни убежища, където те нямат абсолютно никакви служители.

Например на Каймановите острови френската BNP Paribas е прехвърлила 134 млн. евро освободена от данъци печалба, без да има нито един служител там.

Други банки отчитат печалби в данъчни убежища, въпреки че отчитат загуби другаде.

През 2015 г. "Дойче банк" не е регистрирала никакви или ниски печалби в няколко големи пазара, въпреки че е прехвърлила почти 2 млрд. евро печалби в данъчни убежища.

"Оксфам" са разкрили данните, използвайки новото европейско законодателство, което изисква банките да отчитат печалбата си страна по страна.

Законът има за цел да спре големите банки от изкуствено пренасочване на техните печалби към богати центрове с ниски данъци с много ниска, или нулева, корпоративна данъчна ставка.