Китайската компания Sinochem Holdings Corp обмисля да продаде своя 37% дял в италианския производител на гуми Pirelli & C. SpA, преразглеждайки глобалния си портфейл от активи. Това съобщи информационна агенция Блумбърг. Медията се позова на осведомени източници.

Петрохимическата компания със седалище в Пекин е в ранен етап на обмисляне на продажбата на дял, твърдят източниците. Потенциалните купувачи включват частни инвестиционни дружества, които вече са изразили интерес към закупуването на дела. Sinochem е най-големият акционер на Pirelli.

Китайските държавни компании, включително Sinochem, получиха нареждане от властите да преразгледат активите си и да продадат тези, които не са свързани с основната им дейност.

Sinochem може да отложи решението за продажба на своя дял в Pirelli или да се съгласи да продаде част от него, твърдят източниците.

Sinochem е създадена чрез сливането на Sinochem Group и China National Chemical Corp. Според уебсайта на компанията тя има бизнес, вариращ от агрохимикали и фуражи за животни до нефтохимикали и машини.

На свой ред Pirelli произвежда гуми за премиум марки автомобили, включително Ferrari NV, McLaren Automotive Ltd. и Bentley Motors Ltd. Вторият по големина акционер на Pirelli след Sinochem е Provera, който притежава дял от 14,1 %.

Pirelli трябва да представи финансовите си резултати за 2022 г. на 22 февруари. Акциите на компанията се повишиха с 1,1% по време на търговията в Милано в сряда.