EemsEnergyTerminal, дъщерното дружество на Gasunie, подписа съвместен договор с Shell Western LNG и чешката SEZ за доставка на 7 млрд. куб. м газ за плаващ терминал в пристанище Емсхафен в Нидерландия, съобщи операторът на съоръжението, цитиран от АП.

EemsEnergyTerminal очаква останалите 1 млрд. куб. м от капацитета да бъдат продадени през следващите месеци.

"Газпром" спря газа и за Нидерландия

"Газпром" спря газа и за Нидерландия

Следващата ще е Дания

До тази година Нидерландия разполагаше с терминал за втечнен природен газ само в пристанището на Ротердам. Разширяването на Емсхафен и оптимизирането на Ротердам ще удвоят капацитета за внос на втечнен природен газ.

Терминалът за втечнен природен газ в пристанище Емсхафен ще се състои от два плаващи модула за съхранение и регазификация (FSRU) - Exmar S188 и Golar Igloo. S188 наскоро пристигна в пристанището на Ротердам, където ще бъде подготвен за използване в Емсхафен.

Очаква се двата FSRU да пристигнат в пристанището на Емсхафен в края на август. Общият им капацитет е около 8 милиарда кубични метра годишно.

Нидерландия блокира 20 яхти заради санкциите срещу Русия и Беларус

Нидерландия блокира 20 яхти заради санкциите срещу Русия и Беларус

Луксозните плавателни съдове са под засилено наблюдение

Според съобщението за пресата през следващите пет години инсталациите FSRU в пристанище Емсхафен ще преобразуват втечнения природен газ обратно в газообразна форма.

Терминалът ще може да съхранява и втечнен природен газ. Очаква се първият втечнен природен газ да бъде доставен в мрежата още тази есен.