Годишната инфлация на Венецуела достигна 833 997% през октомври, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на данни от контролирания от опозицията конгрес.

Венецуела се приближава до предсказаните от Международния валутен фонд (МФВ) данни за инфлация от 1 милион процента на годишна база.

Левичарският президент Николас Мадуро през месец август премахне петте нули от боливарска валута и увеличи минималната заплата тридесет пъти в усилията си да стабилизира икономиката и да ограничи инфлацията. Кризата принуди близо два милиона венецуелци да емигрират от 2015 г. насам.

Отложиха деноминацията във Венецуела

Отложиха деноминацията във Венецуела

Мадуро показа новите банкноти

Инфлацията обаче продължи да расте непрекъснато. Критиците обвиняват пролевичарската президентска администрация, че с държавна намеса в икономиката чрез строги валутни ограничения и ценови контрол са предизвикали икономически колапс. Това предизвика хроничен недостиг на храна, лекарства и други основни стоки.

От своя страна държавният глава Николас Мадуро обвинява САЩ в разпалване на "икономическа война". Според него, наложените от Вашингтон санкции са предназначени да дестабилизират правителството и да контролират петролното богатство на латиноамериканската страна.

Венецуела с инфлация от 26 000 процента

Венецуела с инфлация от 26 000 процента

От Централната банка на страната не са публикували отчети от 2 години насам

Местните икономисти са загрижени, че инфлацията може да се ускори през последните два месеца от годината поради бонуси, платени на държавни служители заради Коледните празници. МВФ очаква хиперинфлация да достигне 10 милиона процента през 2019 г.