България и Иран имат готовност за съвместно развитие на нов транспортен коридор Черно море – Персийски залив. Той ще минава от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран.

Тази позиция бе изразена по време на Осемнадесетата сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Техеран от 6 до 9 март 2016 г. Ръководител на българската делегация е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министър Ивайло Московски заяви, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа.

Проектът ще помогне на нарастващия търговски потенциал в двата региона и за обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

Този въпрос бе поставен и по време на разговора на министър Ивайло Московски с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех.

Двамата министри са изразили общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран – врата за България към Персийския залив и Азия.