За страните от еврозоната предстои охлаждане на конюнктурата през второто полугодие на 2010 г., предаде europe.bg.

Според проучване, направено сред 5000 предприятия, става ясно, че услугите и индустрията са загубили още през месец юни замах и тласък.

В края на приключващото второ тримесечие икономическият ръст ще е 0,6 до 0,7%, което е три пъти повече от в началото на година (0,2%).

По-слабият растеж при продукцията, новите поръчки и износа в края на тримесечието водят обаче до заключението, че икономиката през второто полугодие ще премине на по-ниска скорост", смятат експерти.

Според тях в този етап на възстановяване трябва видим всъщност по-голямо доверие на потребителите, което води до по-високи разходи за стоки и услуги.

Икономистите са на мнение, че това в момента не е достатъчно, поради което растежът през второто полугодие ще се отслаби. 

Причина за това са програмите за спестяване на правителствата. Те реагират със съкращаване на разходите и заплатите, както и с данъчни увеличения, което затруднява покупателната способност.

В индустрията индексът на покупките е паднал леко от 55,8 на 55,6 пункта, а индексът на поръчките още през третия месец от 56,5 на 55,8 пункта. Това са сигнали на отслабване на икономиката.