Русия отрича каквато и да е връзка между намаляването на доставките на нефт за Чехия и подписването на договор със САЩ за разполагане на противоракетна система.

Това заявява Министерство на външните работи на Русия. Според съобщението ограничаването на доставките има пазарни основания, а не политически, пише БиБиСи.

По-рано днес Чехия поиска обяснение от Русия за значителното намаляване на доставките по тръбопровода „Дружба".

"Търговията с Чехия и други традиционни партньори в никакъв случай не е свързана с разрешаването на проблеми като разгръщането на трети позиционен район в Европа", коментира ситуацията заместник-външният министър Сергей Кисляк.

Неговите думи са потвърдени от вицепрезидента на „Транснефт" Михаил Барков.

Според обяснението на Барков две руски компании са намалили доставките за Чехия, тъй като те вече имат възможност да преработват суровини в Русия на много по-изгодни условия.
Президентът на „Транснефт" не уточнява за кои компании става въпрос, нито ограничаването на доставката колко време ще продължи.

За съкращението на доставките съобщи вчера най-голямата нефтопреработвателна компания в Чехия Unipetrol.

Въпреки че от компанията заявиха, че по-малките доставки няма да се отразят на работата, премиерът Тополанек реагира моментално и поиска обяснение от руска страна заради изразени съмнения, че Русия използва „кранчето" за политически натиск.

Русия категорично се противопоставя на американските планове за разгръщане на противоракетна система в Източна Европа с тезата, че системата ще е насочена към нея и по този начин ще представлява пряка заплаха за нейната сигурност.

Началникът на дирекцията за енергийна сигурност в Чехия Вацлав Бартушка заяви, че недостигащите обеми на нефт Чехия би могла оперативно да получи от Германия.
По думите на министъра на търговията настоящото намаляване на доставките не представлява заплаха за енергийната сигурност на страната, която има запаси за най-малко три месеца.