"Газпром" и "Нафтогаз Украйна" са готови да обмислят размяна на активи, заяви ръководителят на руския газов гигант Алексей Милер.

"Ние сме готови да разгледаме възможността за обмен на активи, фактически това е въпрос за обединяване на двете компании", каза Милер, цитиран от РИА Новости.

Той добави, че консултации и преговори по тази тема ще започнат веднага след майските празници в Москва.

"Газпром" има опит при реализацията на сделки чрез размяната на активи с немски и италиански партньори", допълни Милер.

Така и "Нафтогаз Украйна", и "Газпром"  ще притежават активи в добива, транспортирането, подземно съхраняване, разпределение на газ.

Милер подчерта, че Русия ще бъде заинтересована да инвестира в газотранспорта  в Украйна, а Украйна - да получи достъп до ресурсите на Русия.

Руският премиер Владимир Путин също предложи сливането на двете компании по време на срещата му с украинския премиер Никола Азаров, предаде агенция Новости.

Путин заяви още, че руската национална банка ВТБ има готовност да отпусне на Украйна заем в размер на 500 милиона долара за справяне с икономическата криза в страната.

Намаляването на цената на газа е в обмен на отпадането на една част от митническите такси, които заплаща Русия на Украйна.