Една след друга веригите супермаркети в Гърция въвеждат ограничения за броя на опаковките на брашно и слънчогледовото олио, които клиентът може да купи, съобщи "Катимерини".

Засега мярката се прилага само в онлайн магазините на веригите, като специалисти от сектора обясняват, че това е предпазна мярка, особено що се отнася до брашното. В крайна сметка пазарният дял на електронните магазини може и да е нараснал значително в сравнение с периода преди пандемията, но все още остава сравнително малък - едва 5 % от всички продажби на хранителни стоки.

Според високопоставен служител на много голяма търговска верига ситуацията остава управляема, но фирмите за производство на брашно вече не са в състояние да натрупват запаси в размерите, в които са ги натрупвали преди, поради много високите цени на пшеницата.

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Според него страната му и регионът разполагат с достатъчни количества

Проблемите със слънчогледовото олио изглеждат по-големи, тъй като вече се е появил недостиг на някои продукти. Някои вериги въведоха неофициален таван на продадените количества на един купувач, за да могат да обслужат всички свои клиенти през миналата седмица. Това е продукт, който се използва широко в ресторантьорството и в хранително-вкусовата промишленост.

За покупки през електронния магазин на водещата търговска верига Sklavenitis, чрез eMarket или efood, има ограничение от четири опаковки за популярни марки брашнени продукти и нейната частна марка (Marata). Има ограничение и за опаковките със специални предложения на популярни видове брашно - до две на поръчка. Подобен таван от четири артикула има и за поръчките на слънчогледово олио.

Електронният магазин на веригата Mymarket също е определил лимит от четири бутилки слънчогледово олио на поръчка за бутилки с вместимост до 2 литра, а в някои случаи по отношение на 5-литровите опаковки потребителите могат да закупят не повече от един артикул.

Украйна забрани вноса на пшеница, тоалетна хартия и олио от Русия

Украйна забрани вноса на пшеница, тоалетна хартия и олио от Русия

Както и много други руски стоки

При онлайн поръчките в AB Vassilopoulos са определени лимити за определени видове брашно, като продуктите на една известна марка са ограничени само до два артикула. При слънчогледовото олио има седем продукта, които вече не могат да се поръчват, а при три продукта има ограничения за поръчките.

Намалените наличности са съпроводени и с повишение на цените, като за 20 дни слънчогледовото олио поскъпна с 4,69 %, а брашното - със 7,81 %.