Австрийският концерн OMV и руският "Газпром" обсъждат възможностите за възраждане на проекта на газопровода "Южен поток", пише Der Standard, цитиран от РИА Новости.

През декември 2014 г. Русия заради неконструктивната позиция на ЕС обяви прекратяване на дейността по "Южен поток", който трябваше да премине през България, Сърбия, Унгария към новия газопровод по дъното на Черно море от страната на Турция "Турски поток".

"Основният бенефициент на плановете за реанимация на "Южен поток" може да бъде OMV и Австрия с нейния газов хъб", пише Der Standard, цитиран от РИА Новости.

Те поясниха, че това е изгодно за страната, доколкото транзитът на руския газ в Европа, в случая на строителство на "Южен поток" идва чрез австрийския газов хъб Баумгартен.

По данни на германското издание, Австрия има намеренение да се включи в играта в навечерието на реализацията на втория етап на "Турски поток", който предполага строителство на две тръби на магистралния газопровод по дъното на Черно море с мощност 15,75 млрд. кубически метра газ всяка от тях.

Първата тръба е за доставка на газ непосредствено за турския пазар, втората - за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа.

На втория етап се разглежда удвояване на потенциала на "Турски поток". OMV предполагат, че руския газ от втората тръба за "Турски поток" ще дойде чрез системите на газопренос в България, Сърбия и Унгария към Австрийския хъб Баумгартен. "Газпром" е готов да продава газ на OMV, се казва в публикацията.

Нито от австрийските власти, нито от ръководството на местната нефтова и газова компания потвърждават тази информация.

"Реализацията на тези планове ще има не само икономически последствия в бъдещето, но така също и геополитически. До тогава, докато няма подписано и подпечатано, се спазва секретност от най-високо ниво", се казва в статията.

По-рано за възможността да се възобнови проекта заявиха редица европейски страни, в това число и Унгария и България. Само в Министерството на енергетиката подчертаха, че Русия не разглежда възможността да се върне към "Южен поток".