Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се бои, че следващия месец Русия ще се откаже от сделката, позволяваща безопасен военновременен износ на зърно и торове от три украински черноморски пристанища, съобщава "Ройтерс".

По време на пресконференция той увери, че ООН работи усилено, за да се увери, че ще бъде възможно запазването на Черноморската инициатива за зърно.

Споразумението беше удължено на 17 май, като се очаква да продължи до 18 юли. Руски официални лица обаче заявиха, че не виждат изгледи за допълнително удължаване на сделката, тъй като исканията на Москва не са взети под внимание.

Русия не вижда никакви перспективи за удължаване на зърнената сделка

Русия не вижда никакви перспективи за удължаване на зърнената сделка

Защото исканията на Кремъл не са изпълнени

Ключовото споразумение, което ООН и Турция постигнаха с Русия и Украйна през миналото лято, беше придружено с отделно споразумение за улесняване на доставките на руски храни и торове, за което Москва твърди, че не се прилага.

През март при подобно удължаване на споразумението Русия едностранно реши да го поднови само за 60 дни вместо за 120, определени в споразумението.

Удължаването на Черноморската инициатива за зърно е победа за страните в Африка, Близкия изток и части от Азия, които разчитат на украинска пшеница, ечемик, растително масло и други достъпни хранителни продукти. Сделката допринесе за понижаването на цените на хранителните стоки като пшеницата през последната година, но това облекчение не достигна до отделните домакинства.

Лондон: Русия ще възпрепятства зърнената сделка до срока за удължаването й

Лондон: Русия ще възпрепятства зърнената сделка до срока за удължаването й

Русия умишлено забавя инспекциите и активно блокира някои кораби, сочи британското разузнаване