Цените на суровия петрол се повишиха с 12 процента днес, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и големи производители, начело с Русия, се договориха да намалят производството на петрол с 20 млн. барела дневно, съобщава "Ройтерс".

Американският петрол сорт WTI поскъпна с 12 процента след излизането на информацията до 28,36 долара за барел, докато суровият петрол сорт "Брент" поскъпна с 8,5 на сто до 35,79 долара за барел.

Тръмп: ОПЕК не е искал от САЩ да намалят добива на петрол

Тръмп: ОПЕК не е искал от САЩ да намалят добива на петрол

Коронавирусът сви с 40% пазара на черно злато

Цените на петрола се сринаха, след като страните от ОПЕК+ не се разбраха за намаляването на производството миналия месец, като включително Русия отказа да ограничи производството си. В отговор Саудитска Арабия увеличи производството си до рекордно високо ниво от над 12 млн. барела на ден, след като в края на март изтече предишната договорка на OПЕК+ за съкращаване на производството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви през миналата седмица, че Русия и Саудитска Арабия могат да се споразумеят за съкращения от 10 млн. барела до 15 млн. барела на ден, или 10 до 15 процента от световните доставки.

Москва настоя, че ще приеме съкращения на производството си, само ако се присъединят други играчи, включително САЩ.

Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи

Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи

Макар и петролните монархии в Персийския залив да могат да излязат подсилени от кризата с коронавируса и управлението й да може да изгради доверие в лидерите, рискът от недостиг на ресурси е дългосрочен

Министерството на енергетиката на САЩ обаче заяви, че производството на страната вече намалява без намесата на правителството.

Руският президент Владимир Путин настоя миналата седмица, че светът трябва да намали производството с 10 млн. барела на ден. По време на среща с министъра на енергетиката Александър Новак Путин каза, че Саудитска Арабия наводнява пазара, за да принуди конкурентните производители на шистов петрол да излязат от бизнеса, особено в САЩ.

Понастоящем САЩ произвеждат около 15 млн. барела петрол на ден, следвани от Саудитска Арабия с 12 млн. барела и Русия с 10 млн. барела. Путин каза, че Москва ще бъде доволна от цена от 42 долара за барел, приблизително с 10-15 долара по-висока от сегашните нива.

Саудитска Арабия обвини Путин в лъжа за цените на петрола

Саудитска Арабия обвини Путин в лъжа за цените на петрола

Не Рияд, а Москва е напуснала сделката...