Саудитското министерство на външните работи определи като неотговарящи на истината думите на руския президент Владимир Путин, че Саудитска Арабия е излязла от сделката ОПЕК+, за да елиминира конкурентите, добиващи петрол от шистови находища, предаде радио "Свободна Европа".

Външният министър на страната принц Фейсал бин Фархан ал Сауд заяви, че "тези думи са напълно лишени от истина", съобщава изданието Arabnews.

Изявлението на Путин беше разпространено от руските медии, които се позоваха на стенограма от сайта на Кремъл.

Саудитският външен министър подчертава, че именно Русия отказа да продължи съществуващата сделка на държавите-производителки на петрол ОПЕК+, като призова Москва да вземе "правилно решение" на следващата им среща.

Русия обвини "арабските съдружници" за срива на цената на петрола

Русия обвини "арабските съдружници" за срива на цената на петрола

Москва се опитвала да запази ОПЕК

Медиите цитират източници от деловите среди, според които шефът на "Роснефт" Игор Сечин се е обявил против продължаването на сделката с ОПЕК.

По-рано участник в преговорите на министрите на енергетиката от страните в ОПЕК и Русия разказа пред агенция Bloomberg, че след като руският министър е съобщил за излизането от сделката, колегите му от другите страни са били в такъв шок, че не са знаели какво да кажат.