Няколко десетки протестиращи атакуваха банки в квартал на ливанската столица Бейрут, като блокираха пътища, протестирайки срещу неофициалните ограничения върху тегленето на пари в брой, които са в сила от години, и бързо влошаващите се икономически условия в страната, предава Ройтерс.

Най-малко шест банки са били атакувани, след като ливанската лира достигна ново рекордно дъно в четвъртък, каза говорител на Depositors Outcry, група, представляваща вложителите с пари, блокирани в банковия сектор на страната.

От 2019 г. ливанските банки наложиха ограничения върху тегленията в щатски долари и ливански лири, които никога не бяха формализирани със закон, което накара вложителите да търсят достъп до средствата си чрез съдебни дела и често със сила.

Ливанската лира е загубила повече от 98% от стойността си, откакто финансовият сектор на страната се срина през 2019 г. Централната банка на страната, която трудно се справя с кризата, не отговори на искане за коментар защо ливанската валута се срива толкова много и какво прави, за да се справи с проблема.

Кабинетът на министър-председателя на Ливан съобщи, че продължава работата по подобряване на финансовите условия в страната.

Ливан направи първи стъпки към осигуряване на спасителна програма от Международния валутен фонд през април 2022 г., но почти година по-късно не успя да извърши необходимите реформи, за да я финализира.

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си

Не става ясно дали са му повдигнати криминални обвинения