Хафизе Еркан, първата жена управител на централната банка на Турция, обяви оставката си в петък, съобщава "Дейли Сабах".

Тя заявява в съобщение, публикувано на X, че е горда от работата си на поста от 8 юни 2023 г. и икономическите показатели на страната показват това.

"Срещу мен наскоро беше организирана мащабна клеветническа кампания", пише Еркан в изявлението си. Тя добави, че се оттегля, "за да не позволи семейството ми и невинното ми дете, което няма дори година и половина, да бъдат допълнително засегнати от този процес".

Тя благодари на президента Реджеп Ердоган и изрази своята признателност за подкрепата му по време на нейния мандат.

Междувременно министърът на финансите Шимшек каза, че решението на Еркан е лично. Заявява, че политиките, водени от президента Ердоган, ще продължат да се прилагат и под ръководството на новия управител.

"Уважавам нейното решение и ѝ благодаря за службата към страната ни", каза Шимшек.

В сряда Ердоган осъди разпространяването на слухове, целящи да подкопаят икономическия напредък. Това бе счетено като очевидно одобрение за Еркан след скорошен негативен репортаж в пресата за нейното семейство.

"Когато резервите на централната банка достигнаха рекордните 145,5 милиарда долара, те предприеха незабавни действия. Започнаха кампании, за да нарушат климата на доверие и стабилност в нашата икономика с неразумни слухове, които биха могли да подкопаят напредъка, който сме постигнали", каза Ердоган.

Той не спомена конкретни имена в коментара си.