Цените на петрола на азиатските пазари се сринаха с над 31%, с отварянето на борсите в понеделник, предаде Би Би Си. Рязкото поевтиняване е реакция на провала на преговорите от 6 март между държавите от ОПЕК и други страни износителки на петрол за намаляване на добива.

Най-големият производител от ОПЕК - Саудитска Арабия, обяви понижаване на официалните цени - от държавната петролна компания Aramco посочиха, че поевтиняването важи за всички сортове петрол за всички купувачи. Впоследствие стойността на един барел от сорта Brent спадна до 31 долара, съобщи "Блумбърг".

Саудитска Арабия увеличава производството на петрол

Саудитска Арабия увеличава производството на петрол

Рияд иска да окаже натиск над Русия

Друг фактор е епидемията от коронавируса. Заради нея на световния пазар се появи излишък от петрол, който не може да бъде преодолян след провала на сделката за намаляване на добива. Наред с това от 1 април няма да действат и досегашните договорености, което означава отпадане на всички ограничения.

В края на февруари сортът Brent струваше около 50 долара за барел, а на 6 март - след провала на сделката с ОПЕК, беше регистриран спад от 9% и цената се доближи до 45 долара.

Цената на петрола се срина до нивата от 2017 г.

Цената на петрола се срина до нивата от 2017 г.

Стойността на априлските фючерси на петрола сорт WTI (американски лек суров петрол) падна с повече от 6% до 42,36 долара за барел

"Блумбърг" отбелязва, че това е най-стремителният спад на цените на петрола от 1991 г., когато се водеше войната в Персийския залив. Агенцията цитира прогнози на Goldman Sachs, според които котировките може да продължат да спадат и да достигнат показатели от 20-30 долара.

"Блумбърг" и "Ройтерс" отбелязват, че причина за провала на преговорите по намаляване на добива е несъгласието на Русия за неговото по-нататъшно съкращаване. Москва не възразяваше да се продължат досегашните договорености, но се обяви против въвеждането на допълнителни ограничения.