Около 50 милиона тона строителни отпадъци са изхвърлени в Гърция и голяма част от тях могат да бъдат спасени и рециклирани, съобщи в. "Катимерини". Вестникът се позова на изводи от конференция в Солун.

Анна Мичу, ръководител на екологичния комитет на Техническата камара на Гърция за Централна Македония, каза, че значителен обем от материала се е натрупал около градските райони, но също и в защитени зони като делтата на река Аксиос.

Гърция рециклира по-малко от 40% от строителните отпадъци в сравнение със средно за ЕС от 90% и цел за ЕС от 70%.

Изхвърлените от гръцките моряци риболовни мрежи се рециклират в мрежи за тенис и волейболни игрища, както и конци за чорапи, бански костюми и килими.

Симос Диамантидис, главен изпълнителен директор и председател на Diopas, каза, че неговата компания, в която работят 100 служители, си сътрудничи с международната организация Health Seas, която събира мрежи.

"Получаваме мрежите, товарим ги на камиони, изпращаме ги в чужбина за рециклиране - тъй като това все още не може да се направи в Гърция - и те се връщат при нас в гранулиран вид. От тези гранули произвеждаме конец, който не е толкова здрав като този на оригиналните мрежи, но е достатъчен за производство на чорапи, бански костюми, дори килими", каза Диамантидис.

"Не можех да повярвам преди пет години, че ще прилагаме кръговата икономика с риболовни мрежи", отбеляза той, добавяйки, че дори банките вече са готови да финансират такива инвестиции, които отговарят на целите за околната среда, социалните и управленските (ESG) .