От днес основните хранителни стоки в Македония ще се продават на по-ниски цени.

Правителството, производителите и търговците през уикенда се договориха да върнат цените на старите нива, а премиерът Никола Груевски изрази надежда, че ситуацията ще остане така поне до месец юни, предаде БНТ.

Опозицията от своя страна атакува кабинета, обвинявайки го в популизъм и намеса на свободния пазар с непазарни методи.

От днес в големите търговски вериги в Македония, някои от тях на собственици от чужбина, ще продават основните хранителни стоки на цени от преди Нова година, когато в цялата страна започна рязко увеличение на цените им.

По-евтини са хлябът, брашното и млякото, докато олиото, при което ценовото увеличение е най-чувствително, ще се продава както досега.

Специални етикети с имената на фирмите-производители и на търговците ще отбелязват стоките, обхванати от намалението.

По такъв начин правителството се опитва да отговори на протеста на купувачите срещу ценовия шок, който обхвана Македония през последните месеци.

 Кабинетът пое задължението да се намеси на пазара и да пусне няколко хиляди тона олио от държавните резерви, както и да предостави на мелничарите 20 000 тона зърно на цена, с 20 на сто по-ниска от пазарната.

Производителите и търговците пък обещаха да не увеличават стъпката на своята печалба.

От Държавната комисия за регулиране на цените прогнозираха, че връщането на цените на хранителните продукти на по-ниски цени може да даде отражение и върху останалите стоки и поеха задължението на всеки две седмици да правят анализ на състоянието на пазара.

Експерти от опозиционните партити обаче изразиха серизен скептицизъм, че с временни мерки може да се противстои на световната тенденция на поскъпване на хранителните стоки.