Полша е заявила готовност да оттегли ветото си върху стратегическите преговори между Европейския съюз и Русия, съобщи говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер.

Той каза, че в комисията са получили сигнали от полските власти, че страната е принципно съгласна да започнат преговори за решаване на откритите въпроси между ЕС и Русия.

Лайтенбергер не уточни дали Полша е поставила някакви условия, съобщава Ройтерс.

За да вдигне ветото върху преговорите, което наложи през ноември, Полша постави като условие Русия да вдигне забраната за внос на полски хранителни продукти.

Друго условие, което Полша постави за възобновяване на преговорите, е Русия да ратифицира енергийното споразумение и протокола за транзит, които предвиждат руските газопроводи да бъдат използвани от независими производители.

Междувременно полският президент Лех Качински каза, че страната няма да вдигне ветото си, ако не получи подходящи гаранции, че Москва ще отмени забраната за внос на полски продукти.

Към това премиерът Ярослав Качински добави, че за отмяна на ветото е необходимо в новото споразумение на ЕС с Русия да бъдат включени условия, които удовлетворяват Варшава по енергийните въпроси.

По думите му сега властите са взели решение да „замразят" ветото, така че външните министри на ЕС да могат да се съберат и да обсъдят базисните позиции на общността по преговорите.