Полша наложи вето върху началото на преговорите между ЕС и Русия за постигане на ново споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката, търговията и човешките права.

Това означава, че е малко вероятно преговорите да започнат на европейско-руската среща на върха след две седмици, како се предвиждаше, коментира БиБиСи.

Според Варшава Русия трябва най-напред да вдигне забраната за внос на хранителни стоки от Полша и да ратифицира договора за търговия в областта на енергийни продукти.

Според европейски представители лицето на Европа ще пострада, ако до 24 ноември, когато е срещата, не бъде постигната обща позиция.

Русия доставя една четвърт от петрола и природния газ, потребявани в ЕС, като се очаква делът на руските енергийни доставки рязко да нарасне през следващите десетилетия.

Според полския премиер Ярослав Качински Москва нарушава настоящото споразумение за сътрудничество с ЕС, като ограничава на пазара си месо и други храни то Полша.

В същото време настояването на Варшава Русия да ратифицира договора за енергийно сътрудничество, което ще позволи на чужди компании да инвестират в енергийния пазар в страната, вече не се споделя от всички страни от ЕС, отбелязва БиБиСи.

Русия подписа споразумението, но ЕС се опитва безуспешно от години да накара Москва да го ратифицира.

Сега Европейската комисия възнамерява да включи в новото споразумение редица от принципите в първото щом давността му изтече другата година.