Полските фермери планират повече от 500 блокади на пътища в сряда, за да протестират срещу вноса на евтини храни от Украйна и политиката на Европейския съюз в областта на климата, предава Ройтерс.

Кадри от частната полска телевизия TVN24 показаха фермери, носещи полски знамена, които блокират път в южния град Катовице, докато раздават ябълки на минувачите.

"Искаме да покажем на хората, че нашите продукти са наистина здравословни, добри, така че защо ги няма в нашите магазини?" каза един протестиращ фермер пред телевизионния канал.

Фермерите в Полша и в целия ЕС призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на блока за Зелената сделка за справяне с изменението на климата. Те също така искат повторното налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от съседна Украйна, които бяха отменени след инвазията на Русия.

Те казват, че украинските фермери наводняват пазарите на ЕС с евтин внос, което прави европейските храни неконкурентни.

В сряда Европейският съюз постигна временно споразумение да предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до своите пазари до юни 2025 г., макар и с нови ограничения върху вноса на зърнени храни.

Миналия петък Европейската комисия предложи отстъпки на фермерите - облекчаване на поредица от правила за оставяне на земя без обработка или засаждане на ротационни култури.

Полската полиция каза, че знае за повече от 580 протеста, планирани за сряда, с приблизително участие на 70 000 души.

Министърът на земеделието Чеслав Сикерски каза пред частното радио RMF FM, че е водил разговори с фермерите до късно във вторник и че макар те да не са донесли конкретни решения, преговорите ще продължат.

"Разговаряме. Диалогът е в интензивна фаза."

Франция подкрепя полските фермери

Франция подкрепя полските фермери

С това заплашва да провали преговорите за удължаване на свободния търговски достъп на Киев до Европейския съюз