Преминато е дъното на цените на газовите доставки на "Газпром" за чужбина за второто тримесечие на 2016 година, заяви в четвъртък на пресконференция председателя на холдинга Алексей Милер, предаде ТАСС.

Милер подчерта, че основната причина за понижение на цените по договори на "Газпром" е понижение на цените на нефта. Той заяви, че в близко време цената на газта ще расте. "Ние виждаме в интервала на близките девет месеца повишение на тенденцията на цените на нашата газ", допълни шефът на "Газпром". По думите му, дружеството може да увеличи през 2016 година експорта на газ в Европа до 170 млрд. куб. метра.

"Динамиката ни радва. За първото полугодие на 2016 година доставихме в далечни задгранични дестинации 10,6 млрд. куб. м повече, от същия период през 2015 година, каза Милер. Ако динамиката се съхрани, обемът на този прираст може да достигне 170 млрд. куб.м", заяви Милер.

Той допълни, че "Газпром" възнамерява през септември 2016 да излезе на търг в Северозападна Европа на 3-4 млрд. кубически метра газ.

Дружеството отчита възможността да изнася газ за Полша по оферта от нов клиент, заяви шефтъ на газовия холдинг.

Възобновяването на проектите "Южен поток" или "Турски поток" зависят от позициите на страните от ЕС, където ще отидат тези газопровода. Русия е открита, заяви първият заместник министър на енергетиката на Русия Алексей Текслер.

По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че Русия е готова да реализира проекта на строителство на газопровода "Южен поток", ако Европа гарантира неговата потребност.