Надявам се Португалия ще стане последната страна от Еврозоната, която ще иска финансова помощ от ЕС. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния по време на испано-германския форум, който се провежда в Берлин.

Припомняме, Португалия поиска спешна финансова помощ от Европейския съюз. По предварителни оценки на страната ще са й необходими между 75-90 милиарда евро, а официалните преговори се предвижда да започнат в близките дни.

Португалия последва примера на Гърция и Ирландия, които не съумяха да се справят сами с възникналите проблеми, задълбочаването на кризата и бюджетния дефицит.

Според специалистите ако Европа помогне на Португалия, това ще докаже решимостта на властите да не допускат отслабване на еврото, каквито са предположенията на някои икономисти.

По-рано днес председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че банката е взела решение всички видове ирландски дългови книжа да бъдат одобрявани от Централната банка като гаранция при отпускането на заеми към търговските банки. В същото време той не спомена дали ЕЦБ ще вземе такова решение и за всички видове дългови книжа на Португалия.

Вчера премиерът на Португалия Жозе Сократеш, който по-рано многократно е казвал, че страната не се нуждае от помощ за решаване на финансовите проблеми, заяви, че правителството е взело това трудно, но неизбежно решение в полза на нацията и че сега е времето да бъде направена тази крачка.

Припомняме, през май миналата година Гърция получи от ЕС 80 милиарда евро и 30 милиарда евро от МВФ. На Ирландия пък бяха отпуснати 85 милиарда евро.