Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е застрашен от затваряне, установи енергийната консултантска компания Wood Mackenzie в анализ, публикуван в четвъртък, тъй като маржовете на бензина се свиват и натискът за намаляване на въглеродните емисии нараства, предава Ройтерс.

От 465 анализирани рафиниращи мощности, консултантската компания класира около 21% от глобалния рафиниращ капацитет за 2023 г. с известен риск от закриване.

В Европа и Китай има най-голям брой високорискови обекти, излагайки на опасност около 3,9 милиона барела на ден (bpd) рафиниращ капацитет, установи Wood Mackenzie въз основа на оценката си за нетните парични маржове, разходите за въглеродни емисии, собствеността, околната среда инвестиционна и стратегическа стойност на рафинериите.

Съществуват 11 европейски обекта, които представляват 45% от всички високорискови заводи, сочи докладът.

Около 30 европейски рафинерии вече са затворени от 2009 г. насам, показват данни на индустриалния орган Concawe, като близо 90 все още работят.

Тази поредица от затваряния е предизвикана от конкуренцията от по-нови и по-модерни заводи в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на пандемията от COVID-19.

Маржовете на бензина се очаква да се свият до края на това десетилетие, тъй като търсенето намалява и санкциите срещу Русия се облекчават, докато очакваните данъци върху въглеродните емисии също ще увеличат негативното си въздействие, показва анализът на Wood Mackenzie

Оперативните разходи могат да се повишат толкова много, че "затварянето може да е единственият вариант", каза Ема Фокс, старши анализатор в поделението за масла и химикали на Wood Mackenzie.

Междувременно огромната петролна рафинерия в Нигерия Dangote може да сложи край на продължилата десетилетия търговия с бензин от Европа към Африка на стойност 17 милиарда долара годишно, тъй като тази рафинерия може до голяма степен да задоволи африканските нужди от горива, оказвайки натиск върху европейските рафинерии, които вече са изложени на риск от затваряне поради засилената конкуренция.

Рафинерията Dangote с капацитет до 650 000 барела на ден започна производство през януари, но не беше включена в анализа на Wood Mackenzie.

Седемте високорискови обекта в Китай са малки независими рафинерии. Понякога наричани "чайници", тези рафинерии са обект на по-строги правителствени разпоредби и се конкурират с по-големите интегрирани обекти, които обикновено са държавна собственост и са по-модерни.

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

Вашингтон не желае сътресения на световните петролни пазари