Хакери разпространиха документи и файлове, разтълкувани от експерти по киберсигурността, според които Агенцията по национална сигурност на САЩ е имала достъп до системата за междубанкови съобщения SWIFT. Това й позволявало да наблюдава паричните потоци сред някои близкоизточни и латиноамерикански банки, съобщават "Ройтерс" и Би Би Си.

Хакерите разпространиха компютърен код, който може да бъде адаптиран от престъпниците, за да проникнат в сървърите на SWIFT и да наблюдават активността на съобщенията, обясни консултант по киберсигурност, който помогнал на банките да разследват нарушенията на техните SWIFT системи.

Документите и файловете са разпространени от група, наричаща се бе си "The Shadow Brokers". Някои от записите носят печата на Агенцията по национална сигурност на САЩ, но автентичността им не е потвърдена.

Би Би Си съобщава, че американската агенция е използвала слаби места в сигурността, за да проникне и да постави под контрол Глобалната комуникационна междубанкова мрежа.

Подобна хакерска атака може да позволи на САЩ да следят тайно финансовите транзакции, съобщават експерти.

Множество експерти твърдят, че това най-ново "събиране на данни" е достоверно, макар че замесените институции отхвърлят твърденията или отказват да коментират.

От SWIFT, чието седалище е в Белгия, заявиха, че нямат никакви доказателства, които да предполагат, че някой е имал неоторизиран достъп до мрежата или услугите им за съобщения.