Френският президент Еманюел Макрон заяви пред Европейската комисия (ЕК), че е невъзможно да бъдат приключени преговорите за търговско споразумение с южноамериканския блок Меркосур. Европейският съюз (ЕС) вероятно ще сложи край на преговорите. Това са съобщили от кабинета му в понеделник, цитирани от "Ройтерс".

Припомняме, че фермерите организираха масови протести във Франция през последните няколко седмици, ядосани от нарастващите разходи и евтиния внос, след подобни действия в други европейски страни, включително Германия и Полша.

Френските фермери възразиха по-специално срещу текущите преговори за търговско споразумение между ЕС и страните от Меркосур, което според тях ще позволи внос на евтини храни, които не отговарят на строгите стандарти на ЕС.

Френските фермери плашат да блокират Париж

Френските фермери плашат да блокират Париж

Заплаха за продоволствена криза

"Макрон много твърдо повтори пред Комисията факта, че е невъзможно да се приключат преговорите при тези условия", каза съветник на френския президент пред репортери преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Съветникът добави, че ЕС разбира, че е невъзможно да се постигне сделка в този контекст и че преговорите на ЕС със страните от Меркосур са спрени.

"Доколкото разбираме, тя е инструктирала своите преговарящи да сложат край на преговорната сесия в Бразилия и по-специално да отменят посещението на вицепрезидента на Комисията, което беше предвидено с оглед на приключване", добави той.

Комисията каза, че техническите експерти на ЕС и Меркосур са поддържали контакт, включително срещи на 25-26 януари в Бразилия, но някои важни въпроси остават отворени.

"Фокусът на ЕС остава да гарантира, че споразумението изпълнява целите на ЕС за устойчивост, като същевременно зачита чувствителността на ЕС в селскостопанския сектор", каза говорител.

Франция многократно е изразявала резерви относно сделката между ЕС и Меркосур, чийто текст беше договорен през 2019 г. след 20 години преговори. Няколко други членки на ЕС подкрепят сделката. Преговорите бяха подновени, след като ЕС поиска гаранции относно изменението на климата и обезлесяването от страните на Меркосур, митнически съюз, създаден от Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай.

В Бразилия дипломати казаха, че Макрон е подложен на натиск да защитава френските селскостопански проблеми и възгледите му не представляват тези на Европейската комисия, като се очаква разговорите да продължат през следващите месеци.

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Това заяви президентът Лула да Силва

Министерството на външните работи на Бразилия отказа да коментира изявленията на Макрон, но източник от министерството каза, че разговорите "не се водят с отделни страни или президенти, а между Меркосур и Европейската комисия".

Търговските преговарящи от ЕС и Меркосур се срещнаха в Бразилия за два дни миналата седмица, но съобщиха за "ограничен напредък", според дипломат, участващ в преговорите, който беше скептичен, че сделката може да бъде сключена преди министерските срещи на Световната търговска организация (СТО) на края на следващия месец, както някои се надяваха.

"Преговорите се развиват бавно в правилната посока. Но ще отнеме повече време", каза друг дипломат пред "Ройтерс".