Лидерите на коренното население в Еквадор подписаха споразумение с правителството за прекратяване на продължилите повече от две седмици протести със загинали и ранени, съобщи BBC.

Загинали и ранени след двуседмичните протести в Еквадор

Загинали и ранени след двуседмичните протести в Еквадор

Демонстрациите са заради цените на горивата

Демонстрантите блокираха пътища и организираха митинги, за да настояват за действия във връзка с растящите цени на горивата и храните.

Някои от протестите прераснаха в насилие и се смята, че най-малко шестима души са загинали при сблъсъци със силите за сигурност.

Като част от сделката правителството на Еквадор се съгласи да намали цената на горивото с 15 цента  за галон.

От 2020 г. цената на дизела почти се е удвоила, а цените на бензина се повишиха драстично в страната производител на петрол.

Отстъпката от правителството възлиза на половината от това, което демонстрантите първоначално поискаха, но според финансовото министерство на Еквадор ще струва на страната 340 милиона долара годишно.

Еквадор спира добива на петрол заради протестите

Еквадор спира добива на петрол заради протестите

Производството ще бъде прекратено за 48 часа

Правителствените преговарящи също се съгласиха да се консултират с местните общности относно бъдещото развитие на минното дело и петрола и да добавят други ограничения за тяхното разширяване.

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо приветства споразумението в Туитър: "Постигнахме върховната ценност, към която всички се стремим: мир в нашата страна", написа той.

Леонидас Иза, лидерът на могъщата местна организация Conaie, каза след подписването на сделката, че протестите сега ще бъдат прекратени. "Ще продължим да се борим", добави той обаче.

Според информационната агенция AP правителството разполага с 90 дни, за да докаже, че е изпълнило споразумението.

В продължение на 17 дни около 14 000 предимно местни еквадорци участваха в масовите стачки и в един момент лидерът на протеста Леонидас Иза беше арестуван.

Демонстрантите блокираха ключови пътища в и около столицата Кито и други градове, причинявайки значителни икономически сътресения и предизвиквайки страхове от недостиг на храна.

Според изчисления на енергийното министерство на Еквадор, производството на най-ценния експортен продукт на страната - горивата - е намаляло наполовина.

След протести Еквадор отново обяви извънредно положение

След протести Еквадор отново обяви извънредно положение

То бе обявено от президента Гилермо Ласо

Ласо оцеля в края на юни при опит на опозиционните депутати да го отстранят. 

Воденият от опозицията конгрес се опита да отстрани десния Ласо във вторник заради "сериозната политическа криза и вътрешните вълнения", причинени от протестите.

Но предложението за импийчмънт събра само 80 от необходимите 92 гласа, според резултатите, прочетени на глас от секретаря на парламента Алваро Салазар.