Японският министър-председател Фумио Кишида обеща в понеделник да осигури повишаване на надниците на работниците, за да предпази икономиката от нарастващата глобална инфлация. Това се случи в деня на откриването на извънредната сесия на парламента на Япония, свикана за обсъждане на допълнителен бюджет за смекчаване на удара от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Повишаването на заплатите е ключът към целта на министър-председателя да се пребори с дефлацията, като същевременно насърчи японските фирми да изразходват рекордните си парични средства за възнаграждения и инвестиции.

От встъпването си в длъжност през октомври Кишида оказва натиск върху японските компании, настоявайки тези, чиито приходи са се възстановили до нивата отпреди пандемията, да увеличат заплатите с 3% или повече.

Правителството ще положи основите за подпомагане на фирмите от частния сектор да увеличат възнагражденията, като засили данъчното облагане и предостави отстъпки за тези, които предприемат крачката, каза днес премиерът.

"Тъй като нарасна безпокойството, че повишаването на световната инфлация може да се отрази на Япония, ще направя всичко възможно, за да реализирам повишаването на заплатите с цел защита на японската икономика", подчерта Кишида.

Новият премиер на Япония обеща решителна външна политика срещу Китай и Русия

Новият премиер на Япония обеща решителна външна политика срещу Китай и Русия

Фумио Кишида стана 101-ият премиер на Япония